Pagina's

zaterdag 10 december 2011

Reconstructies


Het meeste houd ik van verhalen die beginnen
met de moord of wie onverwacht is vertrokken.
Een brief wordt met trillende handen gelezen,
spreekt alvast van een ander, geeft het antwoord

voor de vraag. Het motief is een combinatie
van factoren: wanhoop/liefde/overspel.
Het heeft meer gewicht dan de lucht in onze
kamer. Hoe hij ademt. Meer nog wil ik weten:

hoeveel nachten moet hij zo blijven liggen
om een afdruk achter te laten die ik niet
meer uit kan wissen. Na zijn verschuiven
leg ik alle delen op hun plaats.

Boven alles wens ik nu een verhaal dat eindigt
met een aankomst en een ochtend. Soms een man
die belooft je nooit te zullen schrijven,
enkel de vorm van zijn gezicht hier neerlegt,
deze langzaam in een kussen slaapt.  


(Uit de oude doos: Op Ruwe Planken juni 2010)

donderdag 17 november 2011

Bakkie troost


Op woensdag 7 december vindt er een nieuwe editie plaats van KoffieDicht, een maandelijkse literaire avond in TAPE. Dat is een espressobar, café en exporuimte in Arnhem waar men bij de koffie zelfgemaakte brownies, spekkoek en gedichten serveert. Elke maand treden er van 19.00 - 20.00 uur een paar dichters op. Deze keer kun je onder het genot van een bakkie troost (mag ook iets anders zijn, bijvoorbeeld biologische wijn of Baltika bier uit Rusland) naar onder andere mijn schrijfsels luisteren. Want voor een podium, brownies en/of  spekkoek reis ik met liefde af naar Arnhem.

http://www.ilovetape.nl/

Het programma staat nu op de website:

Met voordrachten van Ellen van de Corput (opgetreden op Onbederf'lijk Vers, gepubliceerd in Meander, Met Andere Zinnen en Op Ruwe Planken), Martijn van Koolwijk (een creatieve geest met een fanatieke pen, publiceert in onze eigen paper TAPE) en Martijn Brugman (wie kent hem niet, de spil van de Arnhemse literaire wereld). Dit wordt goed!

zondag 13 november 2011

Madeleines eten


Na vier jaar ploeteren haalde ik deze zomer mijn bachelordiploma's Franse taal en cultuur en Literatuurwetenschap. Een studie wordt natuurlijk afgesloten met een scriptie. Na een lange aanloop (bedenken van het onderwerp, veel lezen, samenvattingen maken) lukte het me de scriptie tijdens een semester in Engeland te schrijven. Dat mag een klein wonder heten, zo tussen al het uitgaan, reizen, hockeyen en de colleges door. 
In "Manger des madeleines: La représentation de la mère dans La chambre claire de Roland Barthes et W ou le souvenir d’enfance de Georges Perec" onderzoek ik de representatie van de overleden moeder in twee teksten. De eerste is een essay over fotografie van Roland Barthes, waarin hij opzoek gaat naar de essentie van fotografie en van zijn moeder. Hij ontdekt dat wanneer hij naar foto's van zijn recent overleden moeder kijkt, deze zijn herinneringen doen vervagen in plaats van dat ze herinneringen oproepen. 
Georges Perec heeft ook moeite om de herinneringen aan zijn moeder op te schrijven. Ze overleed tijdens WO II, toen hij zes jaar oud was. Zijn herinneringen zijn vervormd, vervaagd en soms verzonnen. Beide schrijvers representeren hun moeder vervolgens op andere manieren. Zo ziet Barthes een gelijkenis tussen fotografie en de moeder: beide reproduceren. Met elke foto die er van je wordt genomen, word je opnieuw geboren, zie je een andere versie van de 'ik' die je denkt te zijn.

Proust
Mannelijke schrijvers die schrijven over hun moeder, het lijkt voornamelijk een Frans fenomeen. Naast Barthes en Perec vind je in de Franse literatuur bijvoorbeeld ook Marcel Prousts A la recherche du temps perdu, Le livre de ma mère van Albert Cohen en Lambeaux van Charles Juliet. Met mijn scriptiebegeleiders probeerde ik voorbeelden te vinden van moederskindjes uit andere landen, maar we konden er geen bedenken.
De madeleine van Proust loopt als een rode draad door mijn scriptie. In het eerste deel van La recherche doopt hoofdpersoon Marcel een madeleine (cakeje) in zijn thee. Dit brengt alle herinneringen aan zijn jeugd terug:

As in the game wherein the Japanese amuse themselves by filling a porcelain bowl with water and steeping in it little pieces of paper which until then are without character or form, but, the moment they become wet, stretch and twist and take on colour and distinctive shape, become flowers or houses or people, solid and recognizable, so in that moment all the flowers in our garden and in M. Swann’s park, and the water lilies on the Vivonne and the good folk of the village and their little dwellings and the parish church and the whole of Combray and its surroundings, taking shape and solidity, sprang into being, town and gardens alike, from my cup of tea.

Barthes en Perec zijn ook op zoek naar een madeleine, naar iets (foto's, psychoanalyse) dat hun herinneringen terug zal halen.

Alle scripties en proefschriften worden tegenwoordig opgenomen in Igitur, het digitale archief van de Universiteit Utrecht. Benieuwd of je nog chocola kunt maken van zo'n in het Frans geschreven scriptie? Ga naar het archief. 

vrijdag 11 november 2011

Masterclass

In november organiseert het bkkc Tilburg een aantal masterclasses voor talentvolle en ambitieuze schrijvers in Tilburg en Den Bosch. Per masterclass zijn er maar vijf deelnemers (en daarom mag het "exclusief" heten).
Ze worden gegeven door onder andere Jaap Robben, Dennis Gaens, Annelies Verbeke en Vrouwkje Tuinman. Het doel: "Niet alleen krijg je daar tips over het schrijven, maar ook over publiceren en het zakelijk ondernemerschap als schrijver." Op 18 november doe ik mee aan de masterclass poëzie door Vrouwkje Tuinman.

Bkkc: hier
Vrouwkje Tuinman: daar

Alvast één wijze les.

donderdag 3 november 2011

Tate Britain


In het gebouw dat te groot is om ons huis
te kunnen zijn volgen we de nummers
en lijnen tot in de ruimte waar een schaap

op sterk water leeft. Er hangen vlinders met spijkers
aan de muur en het water is blauw als de zee. 

Zo is er meer in de wereld dat ik niet begrijp.

In elke kamer zijn er mensen die foto’s nemen
van een schilderij. We blijven staan waar
Ophelia ligt tussen de bloemen en het groen.

Hij zegt dat het zo net een sprookje is, maar ik
ben dichterbij het water. Ik wijs naar de vrouw
die zonder haar camera niet wist hoe ze moest

kijken en herinner me hoe vaak ik Hamlet
niet heb gelezen. Hoe erg dat nu is. 



Ophelia - J. Everett Millais

maandag 5 september 2011

Back to work

Na een periode van relatieve radiostilte wordt er weer gewerkt aan nieuwe gedichten. En misschien wordt er ook gezocht naar wedstrijden en mogelijke publicaties. Waar ik dan was? Eerst een semester in Engeland, vervolgens in de zomer weer in Engeland, in Zweden, Finland en Estland, en daarna weer in Engeland. Blijkbaar kan ik op reis niet goed schrijven. Foto's maken van vlinders en van wat mensen zoal op muren en andere objecten schrijven dan weer wel:


Kwam aanwaaien door het glasloze raam van onze kamer in Tallinn.

Op een muur in Tallinn (Old Town).

zaterdag 11 juni 2011

Beter laat...

Maanden (meer dan jaar?) geleden werd mij gevraagd een vragenlijstje in te vullen voor een rubriek op een weblog, "De Leeslamp." In deze rubriek komt elke dag iemand aan het woord die iets met literatuur te maken heeft. Gisteren kwam ik er via good-old Google achter dat het item daadwerkelijk is geplaatst. Op 1 maart. Maar goed, voor wie wil weten welke schrijver ik wel een dag zou willen zijn en welke boeken ik graag lees: ga hier naartoe.

In april was ik in Berlijn

donderdag 9 juni 2011

Eat, pray, write a poem

Laten we het hier eens iets minder stil maken door een optreden aan te kondigen (ein-de-lijk!). Ik ben immers alweer bijna thuis. Op 24 juni wordt in Breda - net als in een aantal andere steden - de Kerkennacht gevierd. In de Lutherse Kerk vinden vanaf 19.00u verschillende activiteiten plaats. In het literair café kunt u onder andere luisteren naar gedichten van stadsdichter Kees van Meel en Janneke Nijboer. Maar vrees niet, ik ben er dus ook met mijn schrijfsels. Het thema is "Ken je mij?"


Vrijdag 24 juni, 19.00-22.00u
Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11/Stadserf 3
http://www.kerkennacht.nl/

zaterdag 12 maart 2011

Volgens de statistieken


Aan het aantal profielweergaven en in de statistieken kan ik zien dat er werkelijk mensen op dit webadres belanden. (Maar van het huidige aantal weergaven, hoe vaak was ik het zelf?) Er zijn pageviews vanuit Nederland, Frankrijk, Cananda, Rusland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Verenigde Staten en onze zuiderburen. Ik kan zien welke zoekwoorden mensen op Google proberen, op hoeveel manieren je mijn naam kunt spellen en toch hier terecht komt, en welke verwijzingssites je hier doen belanden.
Ik weet niet of degene die de volgende zoekopdracht gaf erg blij was met het resultaat, maar het was verruit de mooiste: 'hoe vinden nachtvlinders elkaar.'

vrijdag 25 februari 2011

Beschouwingen

Het is stil hier, maar af en toe waait het. Vanaf vandaag is er op de website http://www.nederlands.nl/ in de rubriek 'beschouwingen' een gedicht van mij te lezen, vergezeld van een foto en wat informatie.

Ik citeer: Ze is echt één met haar woorden tijdens voordrachten en sommigen vergelijken haar werk met het werk van Anna Enquist. Dat vormt hopelijk geen struikelblok, maar een positieve aanzet tot haar eerste dichtbundel, die bij mijn weten nog niet verschenen is. Ze is pas 22, dat kan altijd nog, het studeren in de Domstad vergt ook de nodige energie, vandaar dat ze 's nachts gedichten schrijft en zo af en toe de kroegen induikt, mag ik aannemen. Dat van die dichtbundel is nog steeds heel erg waar. Met dat 's nachts schrijven valt het wel mee, meestal gaat vóór een uur of één de computer wel uit. En het studeren in de Domstad is voorgoed voorbij (snik). Ik zit nu Hull en ga in september in een andere stad de kroegen/collegezalen onveilig maken.

Het gedicht is 'Hemelsblauw,' dat naast 'Zondag' inmiddels mijn greatest hit lijkt te zijn geworden. Ook is er weer gebruik gemaakt van het interview in Meander (alle credits en dank voor de interviewer).

woensdag 23 februari 2011

Uitgevlogen


Is het stil hier? Dan kan, want ik ben tot half juni niet hier, maar daar: http://www.ikbeninhull.blogspot.com/

Uit het boek dat ik kocht voordat ik wegging, en vervolgens vergat mee te nemen:

Taal is een huid, ik wrijf mijn taal tegen de ander aan. Het is alsof ik woorden had in plaats van vingers, of vingers aan het uiteinde van mijn woorden. Mijn taal trilt van verlangen. Die ontroering komt voort uit een tweevoudig contact: enerzijds wil ik met al mijn praten, voorzichtig, zijdelings, maar één ding laten uitkomen: “ik wil met je naar bed”; en ik zorg dat die bedoeling duidelijk wordt, geef er voedsel aan, kom er op veel verschillende manieren op terug, laat het tot een explosie komen (taal komt tot bevrediging door met zichzelf te spelen); anderzijds wikkel ik de ander in mijn woorden, streel hem, en ga met dat strelen alsmaar door, ik doe alles om het bespreken van onze relatie maar zo lang mogelijk te laten duren. 
- Roland Barthes, Fragments d'un Discours Amoureux